USA och Storbitannien kallar hem personal

Den ökande spänningen mellan Indien och Pakistan har nu fått USA att kalla hem all icke nödvändig diplomatisk personal. USA uppmanar också alla övriga amerikanska medborgare att lämna regionen.
Spänningen mellan Indien och Pakistan har nu stigit till en allvarlig nivå. Det säger amerikanska UD i ett uttalande, där man rekommenderar att all diplomatisk personal, som inte är absolut nödvändig, ska lämna området. Runt 60 000 amerikaner, som vistas i de båda länderna, uppmanas också att resa därifrån. Även Storbritannien säger också att dess medborgare bör överväga att lämna området. Risk för fullt krig Amerikanska UD pekar på att de båda sidorna nu rutinmässigt utväxlar artillerield över gränsen. Risken för fullt krig kan inte uteslutas, säger amerikanska UD, som också pekar på att terrorgrupper med band till al-Qaida har angripit civila i området. Växande indisk ilska Indien har mobiliserat över 700 000 soldater längs gränsen, efter växande ilska över att pakistanbaserade grupper angripit mål inne i Indien. USA uppmanar nu i mycket starka ordalag Pakistans president Pervez Musharraf att stoppa infiltration av militanta islamistiska grupper från Pakistan.
Nils Horner, SR:s korrespondent i New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".