Holländsk telejätte sätter svenska bolag i konkurs

Problemen fortsätter för nederländska telenätföretaget KPN Qwest. Idag lämnade företaget in konkursansökan för två bolag som företaget har i Sverige.
Ordet dramatik har sällan varit så lämpligt att använda som nu, när situationen ska beskrivas för KPN Qwest, företaget som äger 25.000 kilometer fiber i världen, varav 1 800 i Sverige. Men för Sveriges del är det redan klart att slutet är nära. Ägaren lämnade idag in konkursansökan för de två svenska bolagen KPN Qwest Sweden AB och KPN Qwest Sweden Assets AB. Ett tjugotal anställda ställs utan jobb. Men fortfarande arbetar de över helgen för att näten ska fungera tills kunder kan komma över till andra, säkrare leverantörer. Och fortfarande hoppas ägarna till det nederländska företaget att kunna sälja ut en hel del verksamhet för att få in pengar så att verksamheten kan fortsätta. Annars finns risk för att hela bolaget måste slå igen, vilket innebär att stora företag som Dell, IBM och Hewlett-Packard kan komma att stå utan nätleverantörer. Nu finns det överskott på marknaden, så det bör på sikt inte bli något stort problem om KPN Qwest till sist måste välja det drastiska alternativet konkurs. Företaget är ytterligare ett i raden som kan visa på hur skyhöga aktiekurser på kort tid punkterats till bråkdelar. I det här fallet har aktien faktiskt fallit med mer än 99,7 procent. I februari år 2000 kostade den 89,40 dollar. Igår, före börsstoppet, var kursen 30 cents. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".