De borgerliga utesluter inte misstroendeförklaring

Efter katastrofkommissionens hårda kritik av regeringens agerade vid flodvågskatastrofen ska de borgerliga partiernas riksdagsgrupper på tisdagen diskutera om de ska kräva en misstroendeförklaring mot regeringen eller inte.

Mikael Odenberg och Åsa Torstensson är gruppledare för moderaterna respektive centerpartiet.

– Jag utesluter inte att det blir ett yrkande om misstroendeförklaring och en omröstning längre fram. Men det är en allvarlig fråga. Den behöver diskuteras igenom ordentligt, säger Mikael Odenberg, gruppledare för moderaterna.

– En riksdagsgrupp ska ju göra en samlad bedömning. Vi har också konstitutionsutskottet som är riksdagens granskande organ. Deras arbete ingår också i bedömningen av hur ansvar ska utkrävas, säger Åsa Torstensson, gruppledare för centerpartiet.

Många frågor att diskutera
Krav på att en minister eller hela regeringen ska avgå? Finns det chans att få majoritet i riksdagen eller blir det bara en markering? Och ska ett sådant krav i så fall väckas före eller efter det att riksdagens konstitutionsutskott nu i vår granskat regeringens agerande efter tsunami?

Frågorna på oppositionspartiernas gruppmöten i riksdagen kommer att vara många. Svaren är kanske i nuläget inte särskilt uttömmande.

En demokratisk skyldighet
Statsvetare har de senaste dagarna beskrivit det närmast som en demokratisk skyldighet för oppositionen att ställa krav på misstroende när regeringen får så hårt kritik.

Men Mikael Odenberg håller inte med.

– Om vi driver fram en omröstning i riksdagen som uppfyller arga medborgares allra värsta farhågor, nämligen att den utmynnar i ett stort tomt inte och en uppslutning bakom regeringen. Då har vi inte skapat någon ytterligare respekt för riksdagen. Då har ju folk fått sina värsta farhågor besannade, nämligen att det inte händer något, att man sluter upp och inga huvuden rullar.

Pontus Mattson
pontus.mattson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".