Läkemedelsbranchen kritiseras för att bara bry sig om pengar och strunta i etiken.

"Pengar är allt och moralen ingenting"

Läkemedelsbranschen är fylld av korruption och fusk och det är bara pengarna som styr. Den anklagelsen kommer från svensken Peter Rost, som fram till i torsdags var marknadsföringschef på den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer.

Han fick sparken efter att ha slagit larm om att Pfizer har sålt ett tillväxthormon illegalt.

– Pengar är allt och etiken spelar absolut ingen roll. Det är alltså en riktig soppa som är på gång i branschen här.

Stämde sitt eget företag
För två år sen stämde Peter Rost sitt eget företag, men stämningen har fram till nu varit hemligstämplad. Det han anklagar sin arbetsgivare för är att ha sålt ett tillväxthormon på ett illegalt sätt. Läkemedlet är avsett för barn som behöver extra tillväxthormon.

Pfizer har däremot sålt det också till läkare och kliniker som tar emot äldre människor som vill hålla sig unga. Några entydiga bevis för att hormonet skulle fungera som föryngringspreparat finns inte. Dessutom är det i USA förbjudet att sälja hormonet i annat syfte än just till barn.

Peter Rost menar att Pfizer riskerar människors liv, och att dom gör det för att tjäna pengar, närmare en halv miljard illegala kronor om året.

– Försäljningen av tillväxthormon här i USA ligger på runt två miljarder kronor om året. Ungefär 25 procent utav den försäljningen sker för förskrivningar som inte är godkända av läkemedelsverket. Det betyder alltså att man har femhundra kriminella miljoner.

Säger sig ha rensat upp
Det pågår en brottsutredning mot Pfizer, men företaget hävdar att man har rensat upp i den illegala försäljningen. Företaget säger i ett kort uttalande till nyhetsbyrån AP att Peter Rost inte har velat ha något av de andra jobb man har erbjudit honom och att han därför har fått sluta.

Det är inte första gången Peter Rost slår larm. Han blev tidigare något av en kändis här i USA efter att ha kritiserat sitt eget och andra läkemedelsbolag för höga läkemedelspriser. Något han menar leder till att människor dör i onödan.

Peter Rost är beklämd över hur det fungerar i läkemedelsbranschen. Han säger att alla privata företag självklart drivs av ett vinstintresse och att det är bra, men det idag saknas moral.

– Om man vet hur man skapar bra resultat, då behöver man inte fuska. Det är precis vad det handlar om, precis som i skolan att folk som inte klarar av provet, de fuskar. Det är samma sak i affärsvärlden.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".