Jacob Zuma.

Våldtäktsåtal mot Sydafrikas förre vicepresident

Sydafrikas avskedade vicepresident, åtalas nu för våldtäkt. Han har tidigare åtalats för korruption. Därmed kommer han troligen också att få lämna posten som vice partiordförande i regeringspartiet ANC.

”100 procent Zuma” deklarerade en stor skara anhängare, när Jacob Zuma avskedades som vicepresident och åtalades för korruption.

En politisk konspiration, som försökte hindra vad man kallade ”folkets man”, Jacob Zuma, från att bli näste president. Stödet kom inifrån ANC, från kvinnoförbundet, ungdomsförbundet och fackföreningarna.

Men när anklagelsen om våldtäkt kom verkade stödet minska till 50 procent. Dagens åtal får det politiska stödet att vittra bort fullständigt.

Nekar till anklagelsen
Den 63-årige Jacob Zuma skall ha våldtagit en kvinna i 30-årsåldern i sitt hem för en månad sedan, en dotter till en gammal vän i familjen. Zuma har hittills nekat till alla anklagelser. Men när DNA-tester band honom till kvinnan så ändrade han sig till att det var sex med kvinnans medgivande, vilket hon förnekar.

Jacob Zuma är fortfarande vice partiordförande i regeringspartiet ANC, men efter dagens åtal kommer han med all sannolikhet att tvingas lämna den posten också. ANC skall senare under tisdagen kommentera åtalet och de politiska följderna.

Splittrar ANC
Korruptionsåtalet och avskedandet som vicepresident splittrade ANC. Det har pågått en bitter maktkamp i Sydafrika i flera månader, som har ställt Zuma mot president Mbeki. En politisk strid som Jacob Zuma har uppmuntrat.

Men våldtäktsåtalet raserade allt populärt stöd som Zuma hade, och sätter troligen punkt för hans politiska karriär.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".