Skolans utvecklingssamtal förnyas

Nya utvecklingssamtal och individuella utvecklingsplaner i stället för betyg tidigare än nu i skolan. Det är skolministerns recept för att göra skolan bättre. Men samtalen ska inte bli betygsliknande, säger Thomas Östors. De ska istället vara relaterade till skolans mål och ses som ett stöd för föräldrar och elever.
Skolorna är för dåliga på att informera elever och föräldrar om hur det egentligen går för barnen i skolan. Det tycker regeringen och nu vill införa individuella utvecklingsplaner och ändra utvecklingssamtalen. Samtalen ska handla mer om hur bra eleverna lär sig det de ska lära sig. De borgerliga vill ha betyg tidigare De fyra borgerliga partierna har länge krävt betyg tidigare i skolan, från sjätte eller sjunde klass, och inte som i dag från åttan. Detta för att föräldrarna och eleverna tidigare ska få veta om eleven riskerar att bli utan godkända betyg i något eller några ämnen. Betygen behövs för att informationen ska bli tydligare, tycker de borgerliga Samtal relaterade till målen Men socialdemokraterna vill inte ha tidigare betyg. Thomas Östros vill istället förbättra informationen genom ändrade utvecklingssamtal. Skolorna ska bli skyldiga att se till att samtalen mer än förr ska handla om hur eleverna utvecklas i relation till målen. Individuella utvecklingsplaner Varje elev bör också få en individuell utvecklingsplan, där det ska stå exakt vad som ska göras för att eleven ska nå målen och vilka överenskommelser lärare, elev och föräldrar ingår. Det här kom fram i regeringens framtidsplan för skolan, som presenterades den gångna veckan. Först stöd till lärarna Men inget kommer att genomföras med det samma. Först ska regeringen bestämma hur lärarna ska få stöd för att kunna göra bättre utvecklingssamtal och utvecklingsplaner, Sekretessreglerna ska beaktas Också sekretessreglerna ska gås igenom. Tanken är att undvika att känsliga uppgifter om eleverna i nedskrivna handlingsplaner ska vara offentliga. Inga betygsliknande ömdömen En del kommuner har kritiserats för att skriva omdömen om yngre elever som liknar betyg, men så kallade betygsliknande omdömen är inte tillåtna. Att utvecklingssamtalen och handlingsplanerna nu uttalat ska handla om hur eleverna ska nå målen, tycker inte Thomas Östros är någon konflikt.
Bengt Hansell, skolreporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".