Skatter ska betala framtidens vård

Svensk sjukvård ska även i framtiden i huvudsak betalas med skatter. Det är huvudprincipen i en rapport som Sveriges Kommuner och landsting presenterade på tisdagen.

En solidariskt finansierad sjukvård är den bästa lösningen, säger folkpartisten Lars-Gerhard Westberg som suttit med i den grupp som utrett sjukvårdens framtida finansiering.

– Det är en försäkringslösning som innebär att alla är med och det är en stor bas som underlag för den här försäkringen och ingen hamnar mellan stolarna. Ingen slipper heller undan utan alla kan få den vård som går att åstadkomma oberoende av inkomst eller samhällsställning, säger Lars-Gerhard Westberg.

Stora utmaningar
Svensk sjukvård står inför stora utmaningar de kommande 15-20 åren, inte minst med tanke på att vi lever allt längre. Om några år börjar 40-talisterna att gå i pension och i takt med de medicinska framstegen så ökar också efterfrågan på nya ofta dyrare behandlingsmetoder.

Frågan är om resurserna räcker till behoven.

Ja, säger en enig grupp med representanter från fem politiska partier: socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och vänsterpartiet.

Skatter bästa finansieringen
Visserligen räknar man med att vårdbehoven kommer att växa minst lika mycket de kommande 15 åren som de 15 gångna, men om vården blir bättre på att utnyttja de resurser som redan finns, och om fler människor kommer i arbete så behöver inte resurserna öka i samma omfattning som hittills.

Lika stor enighet råder inom den så kallade ekonomiberedningsgruppen om att den finansieringsmodell vi har i dag, med skatter som den största inkomstkällan är den bästa.

Alternativa lösningar som höjda patientavgifter eller privata försäkringar tror man inte på säger beredningens ordförande, socialdemokratiska finanslandstingsrådet i Stockholm Ingela Nylund Watz.

– Vi är för en vård på lika villkor och både kraftigt höjda patientavgifter och olika typer av kompletterande försäkringar har den baksidan att de får undanträngningseffekter som kommer att leda till att alla inte har rätt eller möjlighet att efterfråga vård på lika villkor och därför är det inte an aktuell lösning, säger Ingela Nylund Watz, socialdemokratiskt finanslandstingsråd i Stockholm.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".