Kina bekämpar den omfattande korruptionen

I Kina får de dryga fem miljonerna statliga tjänstemän högre lön för tredje året i rad. Tanken med lönepåslagen är bland annat att mera pengar i plånboken skall minska den galopperande korruptionen.
Kampanjen mot korruption och maktmissbruk är ofta ett huvudtema i talen när kommunistpartiets stora framträder. Den omfattande och systematiska rättsrötan skrämmer makthavarna. Det växande antalet mutkolvar i parti- och statsapparaten kan på sikt hota partiets hela maktmonopol. Stora hål i statskassan Detta är bakgrunden till de årliga lönepåslagen till armén av statliga tjänstemän. Hur mycket extrapengar det blir i lönekuvertet i år är inte bestämt ännu. Den enorma omfattningen av byråkratin gör att lönehöjningarna äter stora hål i statskassan, och statens upplåning börjar nå riskabla nivåer trots den snabba ekonomiska tillväxten som redovisas i statistiken. Få brott uppdagas En studie vid Qinghuauniversitetet i Peking uppskattar att endast 10 till 20 procent av alla fall av mutbrott, stöld och förskingring uppdagas. Och bara en bråkdel av de tjänstemän som ertappas med oegentligheter får något straff. Några hårda domar Men den officiella kampanjen mot korruptionen har ändå åtföljts av hårda domar och avrättningar av högt uppsatta funktionärer. Ofta är detta personer som förlorat stödet hos sina tidigare välgörare i partitoppen och får schavottera som varnande exempel. Utredningar av misstänkt korruption stannar regelmässigt av när spåren börjar peka mot medlemmar av de högsta kretsarna i makthierarkin och deras familjer. Marginell insats Men risken att råka illa ut väger trots allt lätt mot de vinster som finns att göra för den som vill utnyttja sin ställning. Enligt vissa uppskattningar förs minst 500 miljarder kronor på illegala vägar ut ur Kina varje år. Få tror att löneökningarna till massan av statliga byråkrater kan bli något annat än en marginell insats i kampen mot korruptionen.
Börje Remdahl, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".