För många avtryck i registret.

Polisen ska gallra fingeravtrycksregistret

Onödigt många finns registrerade i polisens fingeravtrycksregister. Datainspektionen inför därför tydligare bestämmelser som innebär att personer ska gallras ur registret om misstankarna mot dem upphör.

Göran Gräslund är generaldirektör på Datainspektionen.

– Eftersom det inte har funnits några gallringsbestämmelser för fingeravtrycksregistret så gissar jag att det har varit ganska begränsad gallring också. Polisen har inte vetat vilka regler som gäller, säger han.

Det var efter uppgifter om att mellan 15 000 och 20 000 svenskar finns i Rikspolisstyrelsens fingeravtrycksregister trots att de inte borde det, som Datainspektionen inledde en tillsyn.

Oklara regler
Anledningen till att fingeravtrycken lagrats i onödan är att bestämmelserna om när de ska gallras bort varit oklara, enligt både Datainspektionen och Rikspolisstyrelsen.

Det innebär att fingeravtryck från personer som inte längre är misstänkta eller som har sonat sina brott fortfarande finns registrerade.

I dag gallras fingeravtrycken bort först när den registrerade personen själv begär det eller avlider. Enligt Datainspektionens nya bestämmelser ska personer tas bort ur fingeravtrycksregistret när en förundersökning eller ett åtal läggs ner, och misstankarna upphört.

Följer upp nästa år
Nästa år kommer datainspektionen att följa upp hur gallringen av fingeravtrycksregistret genomförts, säger Göran Gräslund.

– Det här är naturligtvis ett av de register i samhället som kan sägas innehålla känsliga uppgifter. Vi vill gärna kika på hur man löser uppgiften, säger datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".