Schweiz folkomröstar om ny abortlag

På söndag går Schweiz till folkomröstning om en ny abortlag. Enligt opinioninstituten kommer det att bli ett jämnt val, och att det troligen inte kommer att bli något totalförbud mot abort.
En ung kvinna på gatan i Bern, som vår korrespondent Gunnar Bolin har träffat, konstaterar kallt att hon tycker att det är en fräckhet att staten skall kunna avgöra vad som är bra för en kvinna. Därför tänker hon rösta för parlamentets förslag till ny lagtext angående aborter och mot föreningen ''Mor och barn'', som förespråkar att man bara får göra abort om kvinnans liv är i fara, dvs i princip ett totalförbud. Två omröstningar För så är det man röstar. Inte på det ena eller det andra förslaget utan i stället är det två omröstningar. Ja eller nej till förslaget om ny liberalare lagtext och ja eller nej till totalförbudet. 12 000 aborter årligen Idag har Schweiz en abortlagstiftning från 1942. I den står det att kvinnan går straffri om hon gör abort av hälsoskäl före 12:e veckan. I Schweiz görs det runt 12 000 aborter årligen och att alla dessa skulle ske av strikta hälsoskäl är det ingen som tror. Parlamentet har nu efter flera års debatt lyckats presentera en lagtext, som skall följa praxis närmare. Den innebär att det skall räcka om kvinnan själv hävdar att aborten sker pga av ett sk nödläge. Mer bokstavlig lagtolkning Blir det nej till det förslaget så kräver abortmotståndarna att man börjar tolka den gamla lagtexten mer bokstavligt. Därmed skulle man göra det svårare för schweiziska kvinnor att göra abort. Osäkert valdeltagande Många kvinnoförbund ser det nya lagförslaget som en kompromiss, men uppmanar ändå kvinnorna att rösta ja till det. Men går schweizarna och röstar? 30 -35 procent räknas som ett bra valdeltagande. En äldre dam, som vår korrespondent träffade i Bern, konstaterade först lite fnissande att frågan inte är aktuell för henne längre. Sedan säger hon att hon inte skall rösta, men att hon ändå är för att kvinnan skall få bestämma själv. Just den inställningen från dem som är för en liberalisering kan ge abortmotståndarna medvind. De har lättare att få sina meningsfränder till vallokalerna och de är många. En annan äldre dam, vars mor en gång försökte få henne att göra abort, är glad att hon inte gjorde det, tänker nu rösta mot den nya lagtexten och för Mor och barn-initiativet. Jämnt val förutspås Alla undersökningar tyder på att det blir ett jämnt val om den nya lagtexten. Abortförbudet ges ingen chans, men gruppen som presenterat förslaget har redan sagt att blir det ett nej till deras initiativ då kommer de att igen samla in de erforderliga 100 000 namnunderskrifterna och få till en ny folkomröstning senast om två år.
Gunnar Bolin, Bern
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".