Condoleezza Rice hos Angela Merkel.

Frågor om fångtransporter följer Rice

USA:s utrikesminister Condoleezza Rices rundresa i Europa överskuggas av uppgifter om hemliga fångtransporter via europeiska flygplatser och att underrättelsetjänsten CIA har hemliga fängelser i Östeuropa. I Berlin tillbakavisade Rice uppgifter om tortyr och att USA bryter mot internationell rätt.

– Vi använder inte tortyr och vi respekterar internationell rätt, sa USA:s utrikesminister Condoleezza Rice på plats i Berlin. Samtidigt betonade hon att i kriget mot terrorism måste man använda nya metoder.

I Tyskland har skandalen om de hemliga CIA-flygen, som landat på flygplatser runt om i Europa med Frankfurt som en knutpunkt, växt efter att det avslöjats att den förra tyska regeringen var informerad om bland annat bortförandet av en tysk medborgare.

Avtal med Rumänien
Angela Merkel har nu bett sin utrikesminister Frank-Walter Steinmeier att avlägga en rapport. Steimeier var den förre förbundskanslern Gerhard Schröders närmaste medarbetare.

På sin rundresa befinner sig nu Condoleezza Rice i Rumänien för att skriva under ett avtal som öppnar för amerikanska baser i landet. Här behöver hon inte göra samma försäkringar som i Berlin.

Den rumänske utrikesministern har förklarat att han varken kommer att ta upp frågor om tortyr eller hemliga fängelser med Rice.

Nya frågor väntar
Enligt den amerikanska nyhetskanalen ABC fanns två hemliga CIA-fängelser i Östeuropa fram till rundresan. Ett av dem ska ha varit i Rumänien, enligt människorättsorganinsationer.

På torsdag lär Rice få ytterligare frågor om fångtransporter och förhörsmetoder när Natos utrikesministrar träffas i Bryssel. Flera av dessa, ska enligt diplomatiska källor visa en oro över USA:s agerande och Condoleezza Rices sätt att försvara metoderna.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".