Få följer med i statlig flytt

Mindre än var tionde anställd kommer att flytta med de myndigheter som ska utlokaliseras från Stockholm de närmsta åren. Det visar en ny kartläggning gjord på uppdrag av finansdepartementet och som Ekot har läst.

En av de många anställda som inte tänker flytta är Susanna Högberg. Hon är textilkonservator på Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Stora delar av hennes arbetsplats ska flytta till Gotland.

– Jag har en sambo som har barn som bor hos oss varannan vecka. Så det är av personliga skäl jag stannar, jag har släkt och vänner här och är rotad i Stockholm, säger hon.

Ersätter försvarsjobb
En rad myndigheter ska helt eller delvis lämna Stockholm. Meningen är att skapa jobb i orter som drabbats av försvarsnedläggningar. Arbetsgivarverket som är skeptisk till flytten har tidigare uppskattat att runt 25 procent av de anställda kommer att följa med till de nya orterna.

Men den nya kartläggningen som finansdepartementet nu låtit göra visar att det är betydligt färre än så. Flera myndigheter bedömer att ingen kommer att flytta med och andra räknar med att högst 10 procent väljer att följa med.

– Min kartläggning visar att det är ännu färre än vad Arbetsgivarverket har räknat med. Det får man väl betrakta som om farhågorna har besannats med råge, säger Gert Persson, som har gjort utredningen.

Många har redan slutat
På många arbetsplaster har personal redan slutat efter att flytten blev känd. Det behövs en särskild omställningsorganisation för de flera hundra personer i Stockholm som väljer att stanna, anser utredaren.

Ju färre anställda som flyttar kan betyda desto fler jobb på Gotland, i Östersund och Arvidsjaur, till exempel. Men konservatorn Susanna Högberg är emot hela idén med flytten.

”Vansinnigt beslut”
– Jag tycker att det är ett vansinnigt beslut. Jag tycker inte att det har utretts tillräckligt. Det ser man ju i den här utredningen att man har räknat med att fler skulle flytta med. Att man inte har gjort en ordentlig konsekvensanalys är fel, anser hon.

Riksantikvarieämbetets flytt ska ske 2008 och oron börjar kännas nu på arbetsplatsen även om folk skjuter det framför sig, säger hon.

– Man börjar känna av att det är en orolig stämning. Folk börjar söka sig om efter andra jobb, det börjar komma nu.

Vad ska du göra i stället?

– Jag vet faktiskt inte. Jag ska nog se om det på något sätt går att öppna eget. Det är ju en väldigt smal bransch detta så det är svårt. Men jag har ju inget direkt att förlora, säger Susanna Högberg.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".