Omstridd läkare hotas av uppsägning

Uppsalaläkaren Leif Elinder, som blev känd i samband med forskningsstriden mot Göteborgsprofessorn Christoffer Gillberg, hotas nu av uppsägning från sin tjänst som försäkringsläkare för försäkringskassan i Uppsala. Försäkringskassan menar att Elinder drivit en egen och hårdare linje i sina bedömningar av vilka patienters sjukskrivningar som ska godtas. (SR Uppland)

Leif Elinder har i debattartiklar profilerat sig som talesman för en mer hårdför syn på sjukskrivningar.

Han har hävdat att det är alltför kostsamt för samhället att sjukskriva människor för psykiska symptom vars äkthet han menar inte låter sig bevisas.

Avviker från det gängse
Och i sin roll som försäkringsläkare har han, enligt Försäkringskassan, praktiserat den uppfattningen, en uppfattning som avviker från gängse bedömningsgrunder.

Försäkringskassan menar att han varit ointresserad av att försöka förstå problematik av psykisk karaktär som till exempel utbrändhetssymptom.

Uppsalakontoret har nu vänt sig till Försäkringskassans personalansvarsnämnd för att få Elinder uppsagd från sin halvtidstjänst.

”Inte sakliga bedömningar”
Försäkringskassan skriver att Elinders bedömningar ofta inte är sakliga eller grundande på beprövad medicinsk erfarenhet utan många gånger alltför svepande och enbart inriktade på att hitta faktorer som talar emot en sjukskrivning.

Konflikten har pågått sedan förra året och Elinder har tidvis varit omplacerad och även avstängd från sin tjänst en period.

Hans avvikande bedömningar har också lett till att andra försäkringsläkare fått gå in och göra dubbelkontroller av hans ärenden, och den arbetssituationen ledde till att tre andra försäkringsläkare var nära att säga upp sig förra hösten.

”Rättssäker bedömninng viktig”
– Vi är väldigt angelägna om att våra försäkrade får en så rättssäker bedömning som möjligt. Och det gäller för alla medarbetare att de måste följa den lagstiftning som finns och de måste vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Det är lika fel att driva en för hård linje som att driva en linje som skulle innebära att människor får ersättning utan att ha rätt till det, säger Försäkringskassans direktör för Uppsala län, Eva Maria Magnusson.

Leif Elinder har avråtts av sitt fackliga ombud att uttala sig i saken.

Mårten Nilsson, SR Uppland
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".