"Fler u-länder talar om minskade utsläpp"

Vid FN:s stora klimatmöte i Kanada sade USA sent på tisdagskvällen nej till att börja diskutera minskade utsläpp av växthusgaser. Jennifer Morgan som är klimatchef på Världsnaturfonden säger dock att det finns skäl till viss optimism. Många u-länder verkar nu inse farorna och blir öppna för att minska sina utsläpp, säger hon.

Klimatförändringarna har hittills mest drabbat fattiga länder. Korallreven dör och människor som lever på att fiska där, mister sina inkomster och sin mat. Öar försvinner när havet höjs och människor måste evakueras.

Undantag för utvecklingsländer
Idag ställer Kyotoprotokollet bara krav på att rika länder ska minska sina utsläpp, och gör undantag för utvecklingsländerna eftersom de just håller på att industrialiseras, och därför måste få släppa ut växthusgaser.

Med tydliga effekter av global uppvärmning, så talar dock allt fler u-länder om att de också måste agera, säger Jennifer Morgan. Hon är klimatchef på Världsnaturfonden, och en av nästan 10 000 deltagare på FN:s stora klimatmöte i Kanada.

Varmaste året någonsin
Enligt organisationen så kommer 2005 att bli det varmaste året världen har upplevt, ett år som också präglats av rekordorkaner och is som smälter allt snabbare vid nordpolen.

Jennifer Morgan tror dock att de orkaner som drabbat USA i år har bidragit till en ökad medvetenhet för klimatfrågor.

– Det är nödvändigt, för tiden rinner ifrån oss, säger Jennifer Morgan.

Ministermötet inleds
På onsdagen börjar själva ministermötet på konferensen. Från Sverige kommer miljöminister Lena Sommestad. En viktig fråga som ministrarna har att brottas med i Montreal är hur man ska bestraffa de länder som inte uppfyller sina åtaganden.

Men den allt överskuggande frågan är vad som ska hända med klimatförändringarna i världen efter 2012, när Koyotoprotokollet slutar att gälla.

Sara Stenholm, Montreal
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".