Polens president förnekar CIA-fängelser

Polens president dementerar uppgifterna om att USA:s underrättelsetjänst CIA förvarar eller har förvarat misstänkta terrorister i ett polskt fängelse. Den polske presidentens dementi kommer efter upprepade krav från polska massmedia om att lägga korten på bordet.

Uppgifterna från ledande amerikanska tidningar, tv-stationer och människorättsorganisationer att elva ökända terrorister sitter eller har suttit i fängsligt förvar i Polen dementeras nu för första gången av Polens president Aleksander Kwasniewski.

– Det har aldrig funnits några al-Qaida-medlemmar i något polskt fängelse, säger den polska presidenten.

Hemlighetsmakeri
Polens försvarsminister Radoslaw Sikorski säger lakoniskt: Jag har inget att tillägga till presidentens uttalande.

Att Polens ledande politiker nu uttalar sig är efterlängtat av såväl polska massmedia som vanliga medborgare som blivit alltmer otåliga mot hemlighetsmakeriet.

”Fängelsefrågan skadar Polen” lyder rubriken på ledaren i onsdagens Gazeta Wyborcza. Polens största dagstidning skriver att oklarheten försvagar Polens ställning i EU:s budgetförhandlingar eftersom en majoritet av EU:s regeringar anser att CIA:s agerande är om inte olagligt så i alla fall omoraliskt.

Risk för terrorattack
På tisdagen förklarade Rumäniens president att det varken finns eller har funnits al-Qaida-medlemmar i rumänska fängelser och på onsdagen kom alltså samma försäkran från Polens president.

Återstår att se om oron därmed dämpas. En vanlig uppfattning och en utbredd rädsla är att hemlighetsmakeriet kring de påstådda fängslade al-Qaida-medlemmarna ökar risken för en terrorattack i Polen.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".