Etiopiska soldater vid gränsen mot Eritrea.

Eritrea beordrar FN-personal att ge sig av

Eritrea har beordrat FN-personal som övervakar gränsen mot Etiopien bland andra även svenskar att lämna landet. Inom tio dygn ska FN-styrkans amerikanska, kanadensiska, ryska och europeiska personal ha lämnat landet, heter det i ett uttalande från Eritreas regering.

Åtgärden ses som en reaktion på FN:s hot om sanktioner mot Eritrea.

Redan tidigare har den fredsbevarande FN-styrkan haft en besvärlig uppgift, att övervaka den 100 mil långa, ödsliga och bergiga gränsen mellan Etiopien och Eritrea. Båda länder har rustat och skickat nya trupper till gränsen, och många befarar att ett nytt blodigt gränskrig skall blossa upp igen.

Uppladdning
Förra veckan förstärkte Etiopien sina trupper runt staden Badme, som enligt fredsavtalet skulle ha överlämnats till Eritrea för fem år sedan, och etiopiska trupper gick också över den skiljelinje som som markerar mellan länderna.

Eritrea har försökt hålla sina trupprörelser hemliga, och FN förbjöds för en månad sedan att flyga längs gränsen och har också tvingats att överge nästan hälften av sina 40 gränsposteringar.

FN:s mandat för de 3 000 soldaterna, är enbart att övervaka att freden hålls, och FN kan inte ingripa i konflikter. Men säkerhetsrådet har hotat - framförallt Eritrea med sanktioner - om FN-styrkorna inte får röra sig längs gränsen.

Provokation mot FN
Och det är detta som nu troligen kommer en reaktion på; all FN-personal, totalt omkring 160 personer, från USA, Kanada, Ryssland och Europa - däribland Sverige - måste lämna Eritrea inom tio dagar utan att något skäl anges. Däremot sägs ingenting om Indien, som bidrar med den största delen, 1 500 man.

Olika diplomater anser att detta är en ren provokation mot FN, och framförallt mot de länder som drev på en resolution med hot om sanktioner - samma länder som nu utvisas.

Reaktionen från Etiopien är att grannfienden Eritrea nu närmar sig ett nytt storkrig allt mer, en reaktion som kan ses som ett försvar för Etiopiens beslut att skicka mer trupper till gränsen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlbäck@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".