Nyförvärv inom partierna förbereder sig

Många politiska partier har svårt att rekrytera nya människor, som vill ta olika typer av uppdrag. De svårigheterna gör att det kan gå ganska lätt för den nykomling, som är intresserad av partipolitik. Pernilla Lång från Södertälje gick med i socialdemokraterna häromåret och kandiderar nu i höstens val, liksom Camilla Jakobsson, som har genomgått en moderat internutbilning och nu är moderat kandidat till kommunfullmäktige i Lidingö.
Pernilla Lång, 28 år och forskare på Karolinska Institutet, nappade på kroken när den socialdemokratiska medlemsvärvaren ringde på dörren hemma hos henne. Hon hade redan tidigare funderat på att engagera sig politiskt, men liksom för så många andra som inte redan i tidiga ungdomsår gått med i något parti så hade det inte blivit av. Hårda duster förväntas Pernilla Lång togs emot med öppna armar när hon gick med, säger hon, och hon har blviit ordförande i den lokala partiklubben i Hölö, fått plats i kommunens omorgsnämnd och nu står hon på valbar plats på i valet till Södertälje kommunfullmäktige. Valrörelsen står för dörren och även om hon inte planerar någon personvalskampanj räknar hon med hårda duster med de borgerliga motståndarna. Moderat trainee-utbildning Moderaterna i Stockholm startade för två år sedan en så kallad trainee-utbilding för att få få tag på nytt folk. Camilla Jakobsson från Lidingö var en av de som gick utbildningen, och nu är hon moderat kandidat till kommunfullmäktige i Lidingö. Camilla Jakobsson är 34 år, personalassistent och mamma till två barn. Hon är en av de cirka hundra personer, som nappade på erbjudandet om moderaternas traineeutbildning, som är en internutbilding för människor som sympatiserar med partiet men som inte gått vägen via ungdoms- och studentförbund. I dag är ungefär hälften av de cirka hundra som gick utbildingen kvar i politken. Förberedd på motståndarargument Camilla Jakobsson står i höstens val på valbar plats till kommunfullmäktige i Lidingö och kommer att synas på de lokala valaffischerna. Hon har också förberett sig för motståndarans argumet. Till exempel hur hon ska hantera att det är den socialdemokratiska regeringen som fått bukt med arbetslösheten. Camilla Jakobssons motargument är att sjukskrivningar och förtisspensioner har ökat i takt med att arbetslösheten har minskat.
Pontus Mattsson, inrikespolitisk reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista