Sverige måste upp i tabellerna

Regeringens tillväxtmål för Sverige är att vi återigen ska hamna bland de rikaste länderna i industrivärlden. Det bland annat sa näringsminister Björn Rosengren i Ekots Lördagsintervju.
1970 var Sverige världens tredje rikaste land, enligt internationell statistik. Därefter har Sverige fallit ned till 17:e plats och ligger bl a i den undre halvan inom EU. Det här är något som främst de borgerliga partierna och arbetsgivarna brukar peka på. Men också regeringen anser alltså att det är en viktig uppgift att Sverige kommer tillbaka till toppen, säger Björn Rosengren. Och för att det ska lyckas måste fler sättas i arbete. Björn Rosengren avvisar dock kravet, som hörs från flera håll att Sverige bör öppna gränserna för arbetskraftsinvandring. Men han säger att den svenska regeringen, precis som flera andra EU-länders, kan komma att införa nya förenklade regler för att ge utländska specialister arbete.
Ginna Lindberg och Sten Sjöström, utfrågare i Ekots Lördagsintervju
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".