Årsdagen av massakern i Peking

På lördagen är det 13 år sedan demokratirörelsen i Kina krossades i en blodig massaker på den Himmelska Fridens torg i Peking. I Hongkong har demokratiaktivister demonstrerat för att påminna om vad som hände och på den Himmelska Fridens torg var bevakningen kraftigt förstärkt, rapporterar SR:s Asienkorrespondent från Peking.
Stora delar av Himmelska Fridens torg var under lördagsförmiddagen avspärrat av soldater, som stod utposterade med 20 meters lucka. Soldaterna i sina gröna uniformer var placerade utefter det väldiga torget och spanade in mot de omgivande allérna. Bussar och bilar fanns framkörda för den händelse något skulle inträffa. Styrkedemonstration Några grupper av barn iförda de karaktäristiska röda halsdukarna, som utmärker kommunistpartiets unga pionjärer kom marscherande in på torget för lördagen är Barnens dag i Kina. Men styrkedemonstrationen på Den Himmelska Fridens torg, vad den än hade för syfte, fick det att i stället att se ut som arméns dag. Skamfläck för Kina Stora röda flaggor vajade över torget som ville kommunistpartiet särskilt denna symbolladdade dag markera var makten ligger. Barnens Dag är proklamerat den 1 juni i ett försök att sudda ut den skamfläck som för 13 år sedan etsades in i Kinas historia. Antalet dödsoffer okänt Det var då som kommunistpartiets makthavare lät krossa demokratirörelsen under folkarméns stridsvagnar på Den Himmelska Fridens torg. Hur många människor som dödades i den blodiga massakern är fortfarande okänt. Ingen utredning av händelsen har offentliggjorts. Amnesty International beräknar att 195 människor fortfarande hålls inspärrade i regimens fängelser för sin delaktighet i demokratirörelsen. Demonstrationer i Hongkong I Hongkong, som formellt har självstyre under Kinas regering, har ett tusentals demokratiaktivister demonstrerat för att påminna om vad som hände. I ett tal på fredagen inför avgångsklassen vid centralkommitténs partiskola sa president Jiang Zemin att Kina skall fortsätta att utveckla politisk demokrati med socialistisk inriktning och kinesisk särprägel. För västerländsk demokrati hör inte hemma i Kina, fastslog den nu snart avgående presidenten.
Börje Remdahl, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".