Passageraren sköts i gången mellan terminal och flygplan.

Passagerare skjuten till döds i USA

En amerikansk flygpolis sköt på onsdagen en passagerare till döds sedan han sagt att han hade en bomb i handbagaget. Dödsskjutningen inträffade på den internationella flygplatsen i Miami.

American Airlines flight 924, en Boeing 757 med destination Orlando i Florida skulle just lämna gaten på Miamis internationella flygplats.

En 44-årig amerikansk medborgare grälade med sin fru: Du måste ta din medicin sa hon till honom. Men mannen ryckte till sig sin ryggsäck och rusade mot utgången. På vägen skrek han att han hade en bomb.

Längre fram i planet fanns några av de speciella civilklädda flygpoliser som numera följer med vissa amerikanska flygningar för att förhindra terrordåd. En av dem drog sitt vapen och uppmanade mannen att lägga sig ner på golvet. 44-åringen fortsatte ut på gångbron som förbinder flygplanet med terminalen. När flygpolisen tyckte att passageraren förde in handen i sin ryggsäck som hängde på bröstet sköt han tre skott och 44-åringen föll ner död.

Det är första gången sedan systemet med särskilda flygpoliser kraftigt utökades efter den 11 september 2001 som någon passagerare skjutits. Det är här i USA ett allvarligt brott att hota och även att skämta om att man bär på en bomb.

Flygpolisen har instruktioner att i situationer då man anser det finns risk för att någon försöker detonera en bomb skjuta för att döda. 44-åringens anhöriga säger att han led av manodepressiv sjukdom och kunde uppträda förvirrat när han inte tagit sin medicin. Hans bagage sköts sönder utanför flygplanet av en bombexpert men det visade sig bara innehålla kläder och vanliga toalettartiklar.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".