Protest mot klimatförändringarna vid Montrealkonferensen.

Klimatförändring hotar inuiternas kultur

Klimatförändringarna märks framför allt runt Arktis och det hotar ursprungsbefolkningens, inuiternas, kultur. På FN:s Klimatkonferens i Montreal vittnar inuiter om hur växthuseffekten påverkar deras vardag på ett dramatiskt sätt.

– Förr visste vi precis när isen skulle lägga sig och den riktiga kylan komma. Så är det inte längre. Nu kan det lika gärna regna när havet egentligen skulle frusit till, säger Gary Harrison, inuit från Alaska.

Hudcancer
Harrisons familj, precis som nästa alla andra inuitfamiljer i Arktis, har alltid levt nära naturen och av naturen. Fortfarande är det jakt och fiske som ger dem mat, men det håller dramatiskt på att förändras. I år smälte isen ända in i oktober, tidigare har smältsäsongen slutat i augusti.

Lena Kielsen Holm är inuit från Grönland. Där, liksom bland inuiterna i Alaska, norra Kanada och Ryssland, har det med växthuseffekten kommit helt nya hot.

– Solen är så mycket starkare nu, vi måste ha solglasögon och solskyddskräm, berättar hon.

Inuiterna som har varit en grupp skonad från hudcancer, har nu också fått sjukdomen. Ofta tillbringar de hela dagarna ute, och framför allt de äldre förstår inte att solen numera är livsfarlig.

Ärvd kunskap värdelös
För de klimatförändnringar som jorden just nu ser, blir extra känsliga för en kultur som bygger på kylan. Inuiterna menar att de kunskaper om naturen som ärvs genom generationer, håller på att bli värdelösa.

Många vittnar om hur de inte längre kan tyda isarna och vindarna, och möjligheten att leva av jakt och fiske kommer att försvinna. Hittar de inget annat att leva av så måste de söka jobb i städer.

– Hela vår kultur är hotad, konstaterar Lena Kielsen Holm från Grönland.

Sara Stenholm, Montreal
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".