En av de många familjer som drivits från sitt hem i Harare.

"Social kollaps i Zimbabwe"

Situationen i Zimbabwe är som en härdsmälta som bara blir värre och värre. Det säger FN:s specielle nödhjälpssamordnare Jan Egeland, som just har avslutat en inspektionsresa i Zimbabwe.

– Det här är en social kollaps. Det finns inget annat land i världen som har gått från en genomsnittlig levnadsålder på 60 år till lite över 30 år; en halvering på lite drygt tio år.

Jan Egeland mellanlandade i Johannesburg på sin väg tillbaka till FN:s högkvarter där han skall rapportera om situationen i Zimbabwe.

Nej till FN-hjälp
FN får alla sina farhågor bekräftade. Två miljoner behöver akut mathjälp, men det antalet kan stiga till det dubbla inom kort. En miljon barn är föräldralösa på grund av aids.

Ytterligare 700 000 har gjorts hemlösa i städer av grävskopor i regeringens slumrensningskampanj, som Jan Egeland kallar en utdrivningskampanj.

President Mugabe har hårdnackat nekat FN-hjälp till dessa hemlösa, de har varken fått mat eller tält. I september rev polisen ett hundratal tält som FN satt upp. Mugabe förklarade att ”zimbabwier är inget tältfolk”.

FN kan trycka på
Många av dessa bortdrivna har sökt sig ut till släktingar på landsbygden. Andra har nu byggt små skjul under plastskynken från FN, ofta på en plats där det för ett halvår sedan stod ett enkelt men fungerande stenhus.

Utan vatten, utan spisar, utan någon sanitet - och Jan Egeland vittnade om mången farmor, som halvsvältande vaggade ett AIDS-sjukt barnbarn under ett plastskynke - utan att kunna få vård och hjälp.

Men FN:s nödhjälpssamordnare tror att en tuff FN-politik kan få resultat. Jan Egeland tyckte sig märka en liten förändring i regerings attityd.

– Det har blivit svårt att driva humanitärt arbete i många sektorer. Speciellt för dem som har kastats ut i utdrivningskampanjen. Men vi har kommit runt ett hörn och det kan bli bättre. Jag hade ett två timmar långt, tufft samtal med Mugabe och jag gick därifrån med uppfattningen att de vill låta oss hjälpa dem att hjälpa sitt eget folk. Det finns inget annat sätt att komma ur den onda cirkeln i Zimbabwe, säger Jan Egeland, FN:s nödhjälpssamordnare.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".