Allt fler lämnar befarad krigszon

Längs gränsen mellan Indien och Pakistan fortsatte skottväxling under lördagen, och samtidigt rekommenderar fler länder sina medborgare att lämna regionen.
Fler länder uppmanar nu sina medborgare att lämna Indien och Pakistan, i takt med att farhågorna ökar för ett fullt krig mellan de båda kärnvapenmakterna. Frankrike och Belgien är de senaste länderna, som rekomenderat sina medborgare att lämna regionen. Tidigare har regeringarna i USA, Storbritannien, Tyskland och Japan kommit med liknande uppmaningar. Också FN sa idag att man tänker evakuera anhöriga till sina anställda i Pakistan. Fortsatt skottväxling Längs gränsen mellan Indien och Pakistan forstatte skottväxling under dagen. Och från omtvistade Kashmir rapporteras fyra granatattacker mot indiska säkerhetstyrkor det senaste dygnet. Sammanlagt dödades två civila och 44 skadades. Ingen flykt i panik Trots varningar till utlänningar att lämna regionen är det knappast fråga om någon flykt i panik; flygbolagen rapporterar att det fortfarande finns biljetter härifrån. Många västerlänningar i New Delhi verkar vara beredda att vänta tills ett fullt krig verkar mera sannolikt. Vissa positiva tecken finns Hur krisen nu kommer att utvecklas beror till stor del på om Pakistans ledare Pervez Musharraf stoppar infiltrationen av militanta grupper in i Indien. USA:s utrikesminister Colin Powell sa under lördagen att det finns vissa positiva tecken på att Pakistan gett order om att grupperna ska stoppas. Men han sa att det är för tidigt att säga om en permanent förändring är på gång. Indien har gjort klart att man väntar sig en tydig kursändring från den pakistanska regimen, inte bara ett tillfälligt stopp för de militanta grupperna, ett stopp som Indien säger skulle kunna luckras upp så snart världens uppmärksamhet mattats.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".