Lagring av data- och teletrafik godkänd av EU

Nu är det fritt fram för EU-länderna att registrera och lagra all vår data- och telefontrafik efter ett beslut i EU-parlamentet. Men beslutet får kritik från flera håll.
Egentligen skulle den nya lagen bland annat handla om att skydda enskilda personer från massutskick av e-post. Men i skuggan av den 11 september och jakten på terrorister har det gjorts tillägg i lagen, som kraftigt ökar statens möjlighet att övervaka sina medborgare. Tvingande lagring Med stöd av EU-lagen kan ett land tvinga data- och teleoperatörer att lagra information om trafiken. Detta oroar Fredrik Reinfelt, som är moderat ordförande justitieutskottet. Han vill inte ha något slags "storebrorssamhälle". E-post och hemsidor registreras Med den nya generationens mobiltelefoner skulle staten kunna se på några meter när hur en person har rört sig. All vår e-post och alla besök på hemsidor kan också registreras. Kanske tio år senare kan polisen gå in och se var man har varit, vem man har skickat e-post till och vilka hemsidor man har tittat på. Kostsamt för databolag Det står inget i lagen om hur länge informationen ska lagras eller vem som ska betala för det, vilket alltså gör det fritt fram för de enskilda länderna att besluta om det. Något som kan kosta data- och telebolagen enorma summor. Lagen inte tvingande Lagen, som troligen träder i kraft i sommar, är än så länge inte tvingande. Och Fredrik Reinfelt tror inte att Sverige kommer att använda sig av alla möjligheter lagen ger eftersom det enligt honom finns många nackdelar med EU-lagen.
Fredrik Sperling, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista