Förnyad hård kritik mot FBI

Kritiken mot USAs federala polis, FBI fortsätter att rasa, trots FBI-chefens självkritiska utspel i veckan, där han tillkännagav omfattande förändringar för att effektivisera terrorbekämpningen. FBI-chefen bör avgå, skriver Wall Street Journal. Det nya FBI är ett hot mot demokratin, säger medborgarrättsrörelsen.
Tidningen New York Times avslöjar på lördagen att en hemligstämplad rapport, redan ett par månader före den 11 september, varnade för att FBI saknade resurser och kompetens att stå emot terrorhoten från grupper som Al Qaida. Och så sent som den 10 september, avslogs en ansökan om extra-anslag för terrorbekämpning. FBI-chefen uppmanas avgå Men den fråga många nu ställer sig är om FBI gjort något åt dessa problem. Tidningen Wall Street Journal uppmanade på fredagen FBI-chefen att avgå. Trots sin självkritiska ton i onsdags, är han inte beredd att förändra FBI, skrev tidningen, som påpekade att han inte ens avskedat de agenter, som förra sommaren satte käppar i hjulet när det gällde att undersöka varför så många män med Mellanösternbakgrund skrivit in sig vid amerikanska flygskolor. Okunnighet i arabiska språket Och i en debattartikel beskriver en universitetslärare i Mellanösternkunskap, hur han försökte ställa sina tjänster till förfogande efter 11 september, för att råda bot på FBI:s alarmerande brist på arabiskkunniga tolkar. Trots att han kontaktade FBI i september, kallades han till test först i januari och till sin häpnad kunde han då konstatera att FBI inte tycktes ha insett att de olika talade dialekterna i arabvärlden skiljer sig betydligt från det gemensamma skriftspråket. Kritik mot ökade befogenheter Omfattande kritik riktas också mot att FBI:s befogenheter nu utökas. Den amerikanska medborgarrättsrörelsen, som minns hur FBI på sextiotalet spionerade på fredsaktivister och ledare som Martin Luther King, är nu djupt oroad att det nya FBI ska sudda ut 40 års framsteg, nu när FBI:s befogenheter att infiltrera kyrkor, moskéer, synagogor och chatrooms på internet har utökas i terrorbekämpningens namn.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista