Lyckat försök med minskad frånvaro

Inga tecken finns idag på att de kraftigt ökande sjukskrivningarna kommer att minska, säger bland andra Riksförsäkringsverket. Men det finns positiva exempel.
För ett år sedan var i genomsnitt 13 procent av de anställda inom handikappomsorgen i Maria Gamla Stan sjukskrivna. Jeanette Möller var en av 47 personliga assistenter, som fick en halv ledig dag för varje frisk månad. Och det har minskat sjukfrånvaron med mer än hälften. Belönat arbete Carina Mansnerus, som är chef för handikappomsorgen, tror att mycket av den minskade sjukfrånvaron beror på att de anställda känner sig sedda och får en sorts belöning för det arbete de gör. Varken hon eller Jeanette Möller tror att den arbetstidsförkortning som regeringen nu föreslår, som alltså motsvarar en halv dag i månaden, skulle ge samma effekt. Den extra ledigheten i Maria Gamla Stan betalas mer än väl av den minskade sjukfrånvaron, säger Carina Mansnerus. Sjukskrivning för ledighet Jeanette Möller, som är personlig assistent åt en äldre man, som behöver hjälp med allt dygnet runt, har aldrig haft någon sjukfrånvaro att tala om, och hävdar att många i handikappomsorgen tidigare sjukskrev sig för att de behövde vara lediga. Resultat över förväntan Projektet med att minska sjukfrånvaron i Maria Gamla Stan startades när det stod klart att sjukskrivningarna var de högsta i Stockholm. Carina Mansnerus vill permanenta försöket och projektledaren Gunnel Goding tycker att resultatet är över förväntan.
Pia Lille, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".