Nytt förslag om vattenkraft oroar

När elen från kärnkraften ska ersättas med annat ska vattenkraften, som räknas som förnybar, i stället ge mer el. Det framgår av regeringens proposition om miljövänlig energiförsörjning.
Svenska Naturvårdsföreningen tolkar det som att nya stora vattenkraftverk också ska få statligt stöd. Bland sportfiskarna är oron och irritationen stor. Minikraftverk förstör fisket I Olsbäcken, som så småningom rinner ut i den outbyggda Vindelälven, i Sorsele kommun nappar harr och ibland öring. Sedan några år tillbaka får mini-vattenkraftverk statliga bidrag, och redan dessa förstör för fiskar och därmed för fiskare. 400 000 svenskar sportfiskar "Inte en droppe till" är organisationen Sportfiskarnas slogan, apropå vattenkraft. Enligt deras egen undersökning är fiske det viktigaste på fritiden för 400 000 svenskar. Mycket redan utbyggt Och även Svenska Naturskyddsföreningen är kritisk till regeringens senaste förslag om miljövänlig energiförsörjning. Man räknar med att 80 procent av strömmande vattens sammanlagda fallhöjd i Sverige är utbyggt redan. Förnybara elkällor ska öka Regeringens förslag går ut på att el från förnybara elkällor ska öka och att det ska tvingas fram med så kallade gröna certifikat.
Pia Sjögren, Ekots reporter i Storuman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista