Jättebesparingar på Ford

Styrelsen för Ford-koncernen ska på torsdagen besluta om stora nedskärningar. Enligt uppgifter som läckt ut kommer tio fabriker i Nordamerika att läggas ner och 30.000 arbetsplatser att försvinna.


Nyligen beslutade General Motors om stora nedskärningar. Nu är det USA:s näst största biltillverkare Fords tur. Tio fabriker och närmare 30.000 arbetsplatser kommer att försvinna. Det innebär att Ford gör sig av med en fjärdedel av de anställda i Nordamerika.


Ford har hittills i år förlorat närmare 20 miljarder kronor jämfört med ett plus på nästan lika mycket förra året. Ford har drabbats hårt av de höjda bensinpriserna. Försäljningen av den tidigare kassakon den törstiga familjejeepen Ford Explorer har exempelvis halverats. Vd:n Bill Ford satsar nu på snabbare förnyelse av modellprogrammet, på hybridteknik och säkerhet bl a med hjälp av Volvos utvecklingsavdelning. Det besparingspaket idag diskuteras i styrelsen tar dock inte upp ytterligare besparingar inom Fords europadivision med 60.000 anställda.

Thomas Nordegren, Washington

thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".