Finland vill kriminalisera sexköp

I den nya nordisk-baltiska kampanjen mot trafficking, alltså handeln med kvinnor, spelar Finland en särskild roll. Och nu vill Finlands socialminister, omsorgsminister Eva Biaudet, gå samma väg som Sverige och kriminalisera sexköparna.
Finland har redan i domstol fällt män som har importerat kvinnor och utnyttjat dem sexuellt, men det har då handlat om kvinnor under 18 år. Men sexköp och handel med vuxna kvinnor, trafficking, är i sig inte olagligt i Finland. Kvinnor säljs vidare Tusentals finländska män åker på sexresor till i huvudsak Estland och Ryssland. Och en del tar också med sig kvinnor hem till Finland och ibland säljs de vidare till andra män eller till sexklubbar och annan sexhandel. Svenskar åker över gränsen i norr I norra Sverige åker svenska män över till Finland och utnyttjar kvinnor, som säljer sextjänster på den finländska sidan om Torne älv. I den nordisk-baltiska anti-trafficking-kampanjen uppmärksammar jämställdhetsminister Margareta Winberg just detta problem. Men den här trafiken över gränsen i norr är trots allt ganska liten jämfört med trafiken längre söderut mot Ryssland och Baltikum. Och för att komma till rätta med både sexresor och trafficking krävs en attitydförändring, säger Finlands omsorgsminister Eva Biaudet.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".