1 av 2
Klicka för större bild.
2 av 2
Minan är från andra världskriget.

Uppfiskad mina återförd till havet

Uppdaterad 16:25
Den skarpladdade mina från andra världskriget som en fiskebåt kom in med till Fiskhamnen i Göteborg under natten till torsdagen har nu åter sänkts ner i vattnet. På fredag morgon ska marinen transportera den ut till öppet hav där den ska sprängas.

Det var på onsdagskvällen som fiskaren Björn Svensson fick upp minan i sin trål.

– Vi fiskade som vanligt och sedan när vi skulle ta upp trålen så märkte vi att det var något tungt i trålen. Vi fick upp det och trodde att det var ett gammalt oljefat eller något liknande. Det var mörkt och mycket dy och mycket tång i trålen så det var ju svårt att se vad det var. Vi tog ombord fisken och så körde vi i land. När vi hade lossat fisken i fiskehamnen så fick vi hjälp av trucken att ta iland det andra.

Avspärrningar under natten
Det var inte förrän Björn Svensson och hans kollega kommit in till land som de började misstänka att det var en gammal mina som de fångat i sina nät.

Polisen bedömde att fyndet innebar en så pass stor risk att ett område på en kilometer runtomkring Fiskhamnen spärrades av. Avspärrningar som ställde till det för göteborgarna i morgontrafiken.

Men när marinen konstaterat att risken för explosion inte var så stor om minan fick ligga orörd så kunde avspärrningarna hävas vid niotiden.

Det har aldrig tidigare hänt att en mina från andra världskriget kommit in till Göteborgs hamn, men däremot finns det gott om dem på havsbottnen.

Svårt att bedöma minorna
Enligt en kartläggning som gjorts av forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut rör det sig omkring 100 000 i Östersjön och Västerhavet. Men däremot har det inte gjorts tillräckliga undersökningar för att kunna säga hur farliga minorna är.

– Man vet att risken finns, men vi har inte kommit så långt att vi vet på vilken nivå det är på risken. För att man ska komma någonvart med det så krävs det betydligt mer arbete, säger Paul Ström, expert på undervattensvapen.

På torsdagsmorgonen kom experter från marinen till fiskhamnen för att kontrollera fyndet och konstaterade då att det är en så kallad kontaktmina från andra världskriget.

Det var inte första gången som Björn Svensson fick upp en mina. Och Sveriges Fiskares Riksförbund är mycket kritiska till hur staten hanterar resterna från första och andra världskriget som ligger på havsbottnen.

– Det innebär ju en väldigt stor risk för liv och lem för våra fiskare.

Hur har gensvaret varit från stat och myndigheter?

– Hittills har vi inte kommit fram till någon lösning. Vi väntar fortfarande på både kartläggning och sanering. Vissa av platserna där det finns stridsmedel är utmärkta på sjökort. Men som vi har sett här idag så hjälper inte det, säger Henrik Svenberg som är ordförande för Sveriges fiskares Riksförbund.

David Gustafsson
david.gustavsson@sr.se

Lasse Nilsson, SR Göteborg
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".