Fler kan få tillgång till Telias nät

Mer än 40 procent av svenskarna har bara tillgång till en leverantör av bredband eller så kallat ADSL. Nu kräver statliga Post och Telestyrelsen, PTS, att TeliaSonera tillåter att konkurrenterna får tillgång till deras telenät.

Joanna Ledunger, avdelningschef för marknadsfrågor vid PTS anser att konkurrensen är för dålig.

– Om vi som konsumenter ska kunna välja så måste operatörer erbjuda olika produkter. Då måste de få tillgång till TeliaSoneras nät. De har tillträde inom vissa områden. Men inom ett område som heter bitström har de inte tillträde idag, säger hon.

Flera alternativ
Enligt PTS finns det flera alternativ för TeliaSonera att släppa in konkurrenter. Ett av alternativen är tjänsten bitström, som innebär att flera leverantörer kan använda samma koppartråd till lägre investeringskostnader.

PTS anser att TeliaSonera tar för mycket betalat av sina konkurrenter, lika mycket som kunderna i slutänden får betala. Därmed blir det i praktiken ingen fri konkurrens, anser PTS.

Avgörs av länsrätten
Den här frågan kommer så småningom att avgöras av länsrätten. Joanna Ledunger hoppas på ett beslut där de får möjlighet att reglera försäljningen av bitström.

– Då kan vi omedelbart börja med tillsynen. Se om den efterlevs och om operatörer får tillgång till produkten, säger hon.

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".