Australien inför hårdare arbetsmarknadsregler

I Australien har parlamentet godkänt den konservativa regeringens plan för att reformera arbetsmarknaden. Facket och oppositionen säger att de nya lagarna kommer att skapa slavliknande villkor för många arbetare.

De nya lagarna innebär bland annat att arbetare i Australien ska skriva individuella kontrakt i stället för kollektivavtal, och att småföretag undantas från plikter när det gäller uppsägning av anställda.

Premiärminister John Howard säger att förändringarna behövs.

Förändringarna är nödvändiga, Australiens ekonomi måste reformeras så att vi klarar framtidens utmaningar. Så sa Australiens konservative premiärminister John Howard till australisk radio.

Den här veckan röstade Australiens parlament igenom reformer av lagarna som reglerar arbetsmarknaden. Kritiker säger att ändringen undergräver fackets ställning och kommer att leda till många fler lågavlönade arbetare utan rättigheter.

Avreglerad arbetsmarknad
Det här ett utslag av regeringens ideologiska besatthet av att avreglera arbetsmarknaden, säger Matthew Thistlethwaite vid Australiens motsvarighet till LO.

Han säger att det är nyliberala idéer från USA som nu slår igenom i Australien. Syftet är att tvinga anställda att förhandla individuellt om sina löner.

Företagen ges ökade möjligheter att sänka lönerna. De nya lagarna tar bort det som gjort Australien till ett anständigt samhälle, säger Thistlethwaite.

Haft för komplicerade regler
John Howards regering, som återvaldes med stärkt ställning förra året, säger att farhågorna är överdrivna, att arbetsmarknaden hittills haft alltför komplicerade regler som bromsat tillväxten.

Australiska facket och labourpartiet säger att djungelns lag nu kommer att råda. Labourpartiet tänker driva sin kampanj inför valet om två år på att återställa de gamla reglerna på arbetsmarknaden.

Nils Horner, Sydney
nils.horner@sr.se