Splittrad bild av industrins tillväxt

Orderingången inom industrin har ökat med 4 procent i år. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Det är framför allt telekomindustrin som står för tillväxten. Men bilden av den svenska industrins tillväxt är splittrad. Det visar Teknikföretagens konjunkturrapport.

- Det blir fortfarande tillväxt och det är positivt, men vi räknar med att den blir lite lägre nästa år. Och tyvärr är också konsekvensen då att det inte ser positivt ut när det gäller antalet anställda netto. Och vi gör en bedömning att vi får en fortsatt minskning av antalet anställda när vi ser på de här branscherna, säger Anders Rune chefekonom på Teknikföretagen.


Teknikföretagens bild av läget är också mer återhållsam än de siffror som Statsistiska centralbyrån redovisar idag. Hittills i år har den totala orderingången inom industrin ökat med 4 procent enligt SCB.

Enligt Teknikföretagen når inte industrin upp till den nivån.

Bilden är alltså splittad. Teknikföretagens bild är att framför allt bilindustrin går riktigt dåligt - särskilt på exportsidan -  enda ljuspunkten är att hemmamarknaden hämtar sig något, troligen på grund av en viss ökad försöljning av etanolbilar.

Positivt är dock att maskinindustrins export har återhämtat sig och på levrantörssidan har branschen har förbättrats markant - det gäller till exempel kraftöverföring och pumpar.

Att de mindre metallvaruföretagen som mest verkar på den inhemska marknaden, visar en svag utveckling,  förvånar dock
Anders Rune eftersom de brukar vara en mätare på den allmänna konjunkturen:

- Vi är lite överrskade över att de inte visar en positiv orderutveckling här. En möjlig förklaring här är att företagen har en succesiv ökat konkurrens från företag i andra länder.


Den nya globala marknaden innebär ökad konkurrens men trots att den svenska exporten har ett överskott på 150 miljarder - så kommer inte större delan av exportinkomsterna  den svenska ekonomin till del:

- Inkomsterna går inte fullt ut till investeringar i Sverige och det är en fråga som oroar oss, säger Anders Rune.

Margareta Svensson

margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".