Har inte landat i Sverige sedan 2002.

Inga CIA-plan har landat i Sverige i år

Inget tyder på att amerikanska underrättelsetjänsten CIA har använt svenska flygplatser mellan januari 2002 och november 2005, enligt en snabbutredning gjord av Luftfartsstyrelsen och Luftfartsverket.

– I vårt material finns ingenting som tyder på kopplingar till CIA, säger Nils Gunnar Billinger, generaldirektör på Luftfartsstyrelsen.

Inga uppgifter om CIA-plan
Det har på senare tid kommit uppgifter om att CIA låtit genomföra många hundra flygningar i Europa för att transportera misstänkta terrorister mellan olika fängelseläger.

Enligt uppgifter i media ska CIA-plan också ha mellanlandat i Sverige. Därför gav regeringen Luftfartsstyrelsen i uppdrag att gå igenom samtliga landningar av flygplan registrerade i USA från januari 2002 till november i år.

Men inga uppgifter har framkommit som tyder på att CIA varit inblandat i någon av flygningarna. Vad man kan säga är att tre plan som tidigare använts av CIA har landat i Sverige, men det går inte att säga vem som har använt dem.

Utredningen fortsätter
Luftfartsverket har också pratat med sin personal på samtliga flygplatser där de amerikanska planen har landat.

– Luftfartsverket har frågat sin personal på samtliga flygplatser om de har iakttagit någonting som kan sättas i samband med de här misstankarna. Men de har inte fått några sådana uppgifter. säger Luftfartsstyrelsens generaldirektör Nils-Gunnar Billinger.

Det kan ändå inte uteslutas att CIA använt svenska flygplatser för mellanlandningar och därför fortsätter utredningen. Luftfartsverket väntar på ytterligare rapporter från bland annat Tullverket och Rikspolisstyrelsen.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".