Anhöriga kritiserar samarbetet med Palm

Det är inte bara i Sverige som kritiken är stark mot Christina Palm. Även drabbade och anhöriga som besöker semesterorten Phuket och det svenska generalsekretarkonsulatet där är kritiska.

Bob Stigson, grundare av anhörigföreningen Vi som finns är mycket kritisk mot Christina Palm som ny vice konsul i Phuket.

– Christina Palms bemötande har varit taggarna utåt, hon vill liksom inte samarbeta med oss anhöriga. Tycker att det är jobbigt helt enkelt, verkar det som. Samarbetet funkar inte, säger han.

Förening för de drabbade
Föreningen Vi som finns består av 204 familjer som har förlorat nära anhöriga i tsunamikatastrofen. Föreningen har under hela året fungerat som stöd för de drabbade, både i Sverige och på plats i Thailand.

Föreningens förtroende för Christina Palm skadades ytterligare när hon föreslog att man skulle flytta den svenska minneshögtiden från annandagen till juldagen.

– Hon var inne på att ändra ceremonidagen till den 25:e istället, vilket är helt horribelt. Att flytta en sån här dag går inte, säger Bob Stigson.

Varför ville hon göra det och vad svarade ni?

– Hon tyckte kanske att det krockade med den thailändska ceremonin. Det var ju mycket folk som skulle vara där den 26:e och då skulle det vara lättare att lägga det på juldagen. Vi svarade att det aldrig skulle fungera. Man blir helt förvånad, säger Bob Stigson.

Christina Palm säger hon att hon inte orkar kommentera kritiken från de anhöriga. Hon vill inte heller kommentera Katastrofkommissionens kritik.

Christina Palms vägran att tala med medierna stöds av hennes chef i Phuket, generalkonsul Alf Karlsson.

Peter Öhlén, Phuket
peter.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".