Kritik mot svenska Skandiaägare

Det utländska ägandet i Skandia har ökat den senaste månaden, visar ägarstatistik från den 30:e november. Drygt 66 procent av aktierna i Skandia ägs nu av utlänningar. Och troligen är dom utländska ägarna nästan samtliga för en försäljning till Old Mutual.
Samtidigt har flera svenska ägare som motsatt sig en försäljning sålt ut delar av sina Skandiainnehav under november.

Det gäller bland annat Handelsbanken fonder, Nordea fonder och Föreningssparbanken.
Industri-och bankmannen Olof Sjöström, som tidigare varit vice ordförande i Första AP-fonden, är kritisk och menar att det mest handlat om läpparnas bekännelse, när svenskarna avstått från att köpa Skandiaaktier.

- De hade naturligtvis kunnat köpa på sig Skandiaaktier, men de har valt att inte gjöra det, och det beror antagligen på Skandia inte varit tillräckligt intressant, säger Olof Sjöström.

Men varför har man då gått ut så tydligt och hävdat att Old Mutual inte skulle passa som ägare?

-Det svårt uttala sig om, men det har väl varit en allmän attityd. Sen har man kanske tittat närmare på affären och sett att det Skandia som finns idag är avlövat helt enkelt.

Så talet om att Skandia borde bestå som svenskägt bolag har mest handlat om en läpparnas bekännelse?

- Det verkar så, säger Olof Sjöström

Magnus Thorén

magnus.thoren@sr.se

Tommy Fredriksson

tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".