Självmord i häktet fall i Högsta domstolen

Vilket ansvar har Kriminalvården när intagna i häkte tar sina liv? Frågan ska nu avgöras i Högsta domstolen efter att två barn krävt staten på skadestånd sedan deras pappa hängt sig i häktet.

Häktespersonalen borde ha upptäckt livremmen som mannen tog med sig in i cellen, menar advokat Karin Amédro som för barnens talan.

– De normala rutinerna är sådana att de tar hand om föremål som de intagna kan skada sig själva och personal med. Normalt sett ska man inte ha livremmar inne i cellen på häktet.

Tingsrätten friade, hovrätten fällde
När frågan prövades i tingsrätten bestämde domstolen att barnen skulle få 35 000 kronor vardera i skadestånd på grund av kriminalvårdens försummelse.

Hovrätten däremot gjorde en annan bedömning. Man kan inte ha en så strikt syn på statens ansvar ansåg rättens ledamöter, och menade att även om häktespersonalen varit försumlig så skulle det ha varit möjligt för mannen att ta livet av sig också utan livrem.

Det var i december 2002 som den 39-årige mannen hängde sig i häktet i Norrköping. Han hade varit på en läkarundersökning och när han skulle byta om från civila kläder till häkteskläder, kom livremmen med in i cellen.

Enligt advokat Karin Amédro är det viktigt att Högsta domstolen nu klarlägger vilket ansvar staten har i fall som det här.

– Staten måste ha ett stort ansvar för att man inte kan skada sig själv, säger hon.

Kriminalvården medgav brister
I rättegångarna som varit i tingsrätten och hovrätten har kriminalvården medgivit att kontrollen brustit. Något skadestånd vill man däremot inte betala ut eftersom man menar att det inte finns ett tillräckligt samband mellan försummelsen och självmordet.

Ulf Jonson, som är chef för klientfrågor på Kriminalvårdsstyrelsen, säger att det alltid finns sätt att ta självmord på för den som vill.

– I ett fall som det här har man använt livremmen, hade inte den funnits hade man använt någonting annat i rummet och berövat sig livet med, säger Ulf Jonson, chef för klientfrågor vid Kriminalvårdsstyrelsen.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".