Alkohol värre än cannabis vid bilkörning

Att röka cannabis och köra bil höjer risken för en dödlig olycka. Ändå är det betydligt mindre farligt än att kombinera alkohol och bilkörning, visar en omfattande studie i Frankrike. Men resultatet har väckt debatt.

Risken för en dödsolycka är nästan dubbelt så stor för en förare som rökt cannabis än för den som är helt drogfri, men den är hela åtta och en halv gång större om föraren är alkoholpåverkad. Kombinationen cannabis och sprit ger en femton gånger större risk än för den nyktre.

Slutsatserna presenteras i den ansedda tidskriften British Medical Journal, vilket både Le Figaro och Liberation uppmärksammat.

Omfattande drogtester
De franska forskarna har gått igenom drogtester på knappt 10 800 förare som varit inblandade i dödsolyckor i trafiken under perioden oktober 2001 till september 2003.

Via blodprov och ett omfattande arbete som involverat polis, domstolar, laboratorier och referensgrupper med nyktra trafikoffer, hävdar forskarna att cannabis inte har en lika negativ effekt på bilkörningen som alkohol.

Liksom det blir farligare med fler och fler glas blir det förstås också farligare ju mer föraren rökt.

”Oansvarigt”
Forskningsresultaten möter många invändningar. Vissa anser att det är oansvarigt att ställa en drog mot en annan, när cannabis vid ratten hur som helst ökar faran och dessutom är förbjudet.

Andra menar att resultaten är föråldrade, eftersom cannabis ökat lavinartat i Frankrike sedan 2003.

Cannabis förekommer oftare vid dödsolyckor, säger dessa kritiker, utan att kunna säga om drogen var orsaken.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".