Askan efter Azucea Villaflor spreds på Plaza de Mayo i Buenos Aires.

Galna mödrarna hyllades i Buenos Aires

Mödrarna på Plaza de Mayo, i Argentina, har blivit en global symbol i kampen för mänskliga rättigheter. Flera av initiativtagarna som dödades av militären hyllades på torsdagen vid en ceremoni i Buenos Aires.

Plaza de Mayo, parken framför presidentpalatset Casa Rosada i Buenos Aires är ingen märkvärdig park, men världsberömd, tack vare mödrarna på Plaza de Mayo.

Det var mödrar till politiska fångar och försvunna, som för snart 30 år sen började vandra runt parken som ett tyst rop om hjälp.

Mödrar krävde svar
Det var Azucena Villaflor som fick idén. Sedan hennes son försvunnit efter militärkuppen i mars 1976 hade hon gått runt mellan polisstationer, militärförläggningar och domstolar och frågat efter honom.

Ingenstans fick hon något svar, men överallt mötte hon andra mödrar som också letade efter sina barn.

Och Azucena Villaflor tänkte att om de alla varje vecka skulle vandra runt på Plaza de Mayo, framför presidentens palats så skulle det kanske väcka uppmärksamhet, kanske skulle folk börja fråga, kanske skulle makten reagera, kanske skulle de få besked vad som hänt med deras barn.

Ledaren kidnappades
Första reaktionen blev att kalla dem ”de galna mödrarna”, ”las locas”. Men mödrarna bara fortsatte gav inte upp.

Och då, i december 1977, för att få ett stopp på dessa allt mer störande vandringar runt Plaza de Mayo, så kidnappades Azucena Villaflor.

Det var Alfredo Astiz som låg bakom, den blonde dödsängeln som också var ansvarig för svenskan Dagmar Hagelins död.

Azucena Villaflors kropp kastades ut från ett plan över La Plata-bukten, flöt iland och begravdes på okänd plats. Tills en grupp antropologer, för bara några månader sedan, efter ett intensivt letande kunde identifiera hennes rester i en anonym grav på en anonym kyrkogård.

På torsdagen 28 år senare spreds Azucea Villaflors aska ut över Plaza de Mayos gräsmattor, gångar och slitna monument, en slutlig bekräftelse på att denna park framför den argentinske presidentens palats för alltid kommer att vara en slags minneslund både över människans enastående mod och hennes obegripliga grymhet.

Lars Palmgren, Santiago 
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista