Norge lagstiftar om kvinnokvotering

Regeringen i Norge lägger fram världens mest långtgående lagstiftning om kvinnokvotering i privata näringslivet. Från årsskiftet träder en tvångslag i kraft: om inte bolagens styrelser har 40 procent kvinnor inom två år skall de upplösas.

Jämställdhetsminister Carita Bekkemellem gläds över att Norge hunnit före Sverige.

– Jag är väldigt glad om vi kan slå Sverige på något område. Sverige har blivit mycket duktiga på sista tiden, så i den grad Norge kan vara lite före så är vi glada för det och hoppas att Sverige vil följa efter på den här viktiga punkten, säger hon.

Bolagen får två år på sig
Medan Sverige ännu bara utreder eventuell kvinnokvotering i privata näringslivets styrelser till framemot kommande sommar har nu Norges nya rödgröna regering gjort slag i saken. Den fortsätter längs samma linje som redan den förra borgerliga regeringen stakade ut.

Statliga företag är redan underkastade kravet på 40 procent kvinnor i styrelserna. De 500 privata så kallade allmänna aktiesällskap det nu gäller hade tid på sig till 1 juli att också ordna saken.

Eftersom de då totalt inte nådde ens över 20 procent kungjorde jämställdhetsminister Karita Bekkemellem på torsdagen nästa steg: en tvångslag som ger bolagen två års frist. I annat fall upplöses de.

Världsunik lag
Drastiskt, kan tyckas. Men här finns en reservutgång. Viss nådatid plus böter kan tillgripas istället om en omedelbar upplösning skulle få, som det heter, ”väsentliga samhällsmässiga konsekvenser”.

Tvångslagen blir hur som helst världsunik. Norska näringslivet, som lobbat hårt för frivillighet istället för tvång får foga sig. Men näringslivet fortsätter att argumentera mot detta med bolagsupplösning, säger Sigrun Vågeng på Näringslivets huvudorganisation.

– Det finns inga proportioner mellan förbrytelse och straff. Vi kommer använda den tvååriga övergångstiden som regeringen har varslat till att diskutera med myndigheterna.

Och samtidigt kommer ni att se till att det faktiskt finns 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna?

– Ja, det ska vi, säger Sigrun Vågeng vid Näringslivets huvudorganisation i Norge.

Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".