Operaordförande kan inget om opera

Vid årsskiftet tar Region Skåne över Malmö opera och musikteater från Malmö stad. När man nu utsett sina ledamöter visar det sig att ordförandeposten gått till regionrådet Rikard Larsson, trots att han aldrig varit på opera.

– Nej, jag har aldrig varit på opera, säger Rikard Larsson, nyutnämnd styrelseordförande för Malmö opera och musikteater.

Hur mycket har du varit på teater de senaste fem åren?

– Inte speciellt mycket, det har varit väldigt sporadiskt. Ett par tre gånger, kanske.

Rikard Larsson är till vardags socialdemokratiskt regionråd med ansvar för personalfrågor och folkhälsofrågor. Nu ska han även bli styrelseordförande i Malmö opera och musikteater som omsätter knappt 200 miljoner.

Han erkänner utan omsvep att han inte är så värst kunnig om teater, och har problem att nämna opera och musikaltitlar utöver dem som spelas just för tillfället.

Men det är inte det viktigaste i rollen som styrelseordförande, menar han.

– Framförallt ska man kunna något om styrelsearbete och vad som är viktigt för att skapa förutsättningar för en bra verksamhet, säger Rikard Larsson.

Är inte en av styrelsens viktigaste uppgifter att bedöma om de ideér som den konstnärliga ledningen för fram är realistiska?

– Jo, och den kompetensen finns i styrelsen.

Vem står för den?

– Det finns flera ledamöter som har en betydligt starkare kulturkompetens än jag har, säger Rikard Larsson.

David Richter, Sveriges Radio Malmö
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".