Skandal i Tyskland efter CIA-gripande

I Tyskland är den nya utrikesministern under stark press efter att det avslöjats att han kände till att en tysk medborgare kidnappats av CIA och förts till ett fängelse i Afghanistan. Oppositionen kräver nu hans avgång.

Enligt tyska tidningar har även den tyska underrättelsetjänsten varit inblandad.

Regeringen teg, liksom underrättelsetjänsten, fram till dess att förbundskansler Angela Merkel vid en presskonferens med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i tisdags öppet medgav att de båda talat om fallet Khaled el-Masri.

– USA har medgett att de har gjort fel, sade Angela Merkel, något som amerikanska diplomater därefter dementerade.

Greps på semesterresa
Sanningen om kidnappningen har de senaste veckorna varit allt utom smickrande för den förra tyska regeringen.

Khaled el-Masri greps på en semester i Makedonien och fördes till ett fängelse i Afghanistan där han enligt egna uppgifter förhördes under tortyr.

Men CIA insåg att de gripit fel man och släppte honom efter fem månader. Väl hemma i Tyskland försökte el-Masri rättsligt få ett erkännande och ersättning för bortförandet, men el-Masri stod ensam med en osannolik historia som han inte kunde bevisa.

Hans fall har väckt stor uppmärksamhet här i Tyskland efter att det visat sig att regeringen var informerad.

Kräver ministerns avgång
Men den nuvarande utrikesministern Frank-Walter Steinmeier liksom andra dåvarande ministrar hade blivit ombedda av USA:s ledning att hålla tyst, vilket de gjorde.

Nu kräver oppositionen att utrikesministern avgår, samtidigt som skandalen växer. Enligt uppgifter i Berliner Zeitung ska även den tyska underrättelsetjänsten ha varit inblandad i gripandet och försett CIA med uppgifter om el-Masris hemstad Ulm och den muslimska församlingen där.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se