Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelse över utebliven ny skollag

Det blir ingen ny skollag före valet. Det står klart sedan förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna brutit samman i går. Arbetet med den nya skollagen har pågått i sex år och flera är nu besvikna.

Att det trots sex års arbete ändå inte blir någon ny lag är en besvikelse, tycker Sören Hedlund, rektor på Engelbrektsskolan i Stockholm.

– Jag tycker det är svagt. Vi på det lokala planet, elever, föräldrar och personal på skolan, måste komma överens. Då är det lite anmärkningsvärt att man inte på sex år kan komma överens uppe i toppen, säger Sören Hedlund.

Klarlagt lärarnas befogenheter
Den nya skollagen skulle bland annat ha gjort klart lärarnas befogenheter. Den skulle också ha slagit fast elevernas rättigheter, bland annat till stödundervisning, för att klara målen i alla ämnen.

Iréne Appelblom, lärare och biträdande rektor på Engelbrektsskolan tror att en ny enhet i nationell lag skulle ha haft ett symbolvärde.

– Jag tror väl ärligt talat inte att lärare går runt och väntar på en lag på det sättet till vardags. Men när man väl får en tydlig bestämmelse, eller lag, så blir man stärkt i sin profession och dagliga gärning, säger hon.

Orsaken till att förhandlingarna brutit samman kan enklast sammanfattas med att miljöpartiet velat att kommunala skolor ska ha samma frihet som friskolor med bland annat avskaffad timplan, och att Skolverket vid behov ska få större sanktionsmöjligheter.

Tror på uppgörelse
Miljöpartiet har redan öppnat för att man kan tänka sig att göra upp i enskilda skolfrågor med de borgerliga partierna, och har på fredagen bjudit in moderaterna för att diskutera ett eventuellt samarbete.

Moderaternas talesman i skolfrågor, Sten Tolgfors, tror också att en överenskommelse skulle vara möjlig på flera områden och nämner bland annat rätten att överklaga betyg och flexibel skolstart.

Men det är långt ifrån säkert att det kan bli några sådana uppgörelser, för nu är även de borgerliga partierna splittrade i skolfrågan.

Fp är skeptiskt
Kristdemokraterna kan visserligen tänka sig att träffa miljöparitet för att diskutera skolfrågor, men vill liksom folkpartiet inte ha några större gemensamma uppgörelser före valet.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg tror inte att det skulle gå.

– Jag är skeptisk. Vi och miljöpartiet har samma uppfattning när det gäller friskolor, men i de flesta andra frågor på skolområdet är ju miljöpartiet ännu flummigare än vad socialdemokraterna är. Så jag tror inte att vi ska hoppas för mycket på en sådan uppgörelse, säger folkpartiledaren.

Katarina Schultz
katarina.schultz@sr.se

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".