Centern backar inte - alliansen ändå enad

De fyra borgerliga partiledarna hade i morse ett krismöte för att tala ut om de senaste dagarnas oklarheter kring misstroendet mot Laila Freivalds. Efter mötet ville de visa sin enighet, men uppgifter till Ekot visar att partierna långt ifrån har hela sina riksdagsgrupper bakom sig.

– Det är fyra partier som inte alltid gör exakt samma bedömning men vi kunde ju träffas och mycket snabbt reda ut att vi hanterar detta på ett gemensamt sätt. Det är ju trots att det besked väljarna vill ha; att det här är en allians som även när de bedömer olika snabbt kan komma sams om en gemensam hantering, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Vid dagens möte försökte de fyra borgerliga partierna enas om en ny gemensam linje, men under ytan puttrar oenigheten.

Frågar ledamöter
Så här är det faktiska läget: partiernas gruppledare kommer nu skyndsamt fråga miljöpartister och vänsterpartister om de stödjer ett misstroende mot Freivalds. Blir det nej så kommer det inte att bli någon misstroendeförklaring före konstitutionsutskottets granskning. 

– Vi tycker ju att det finns anledning att rikta misstroende mot henne redan nu. Men vi inser också att vi bara är 22 mandat och att vi inte kan göra det själva. I så fall måste det vara några fler som dels är beredda att rikta misstroende men också att det finns ett stöd för att misstroendet ska gå igenom, säger centerpartiets ledare Maud Olofsson.

Centern behöver 13 ledamöter till för att få upp frågan på riksdagens bord. Väl där behövs ytterligare 17 miljöpartister och vänsterpartister för att fälla utrikesministern.

Många visar tyst stöd
Ekot har pratat med flera riksdagsledamöter från centern som fått många ryggdunkningar från allianskollegor som säger att de stödjer ett misstroende redan nu, men eftersom alliansens linje är en annan håller man tyst. Även ledamöter från andra borgerliga partier bekräftar att de stödjer centerns linje, men vill inte stå för den utåt.

Maud Olofsson säger nu också att hennes egen bortavaro bidragit till förvirringen.

– Jag har ju varit borta under några veckor och då passar man alltid på tillfället att prata om splittring. Men den överenskommelse som gällde i tisdags gäller också idag fredag och det har vi fått rensa ut nu.

Byter åsikter
Det här känns ju som en slags ping-pong-politik där ni byter åsikter timme för timme och kommer överens om nya saker varje förmiddag känns det som. Vad säger du om den bilden?

– Det är helt fel. Vi har haft samma åsikt hela tiden och vi har hävdat den överenskommelse vi hade i tisdags och den hävdar vi nu också. Vi har inte haft någon annan åsikt under resans gång, säger centerledaren Maud Olofsson

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se