Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Inte längre en fråga för c.

Kärnkraften inte med i c:s valprogram

Centerpartiets gamla hjärtefråga kärnkraften nämns över huvud taget inte i partiets förslag till valplattform inför valet om nio månader. Men centerledaren Maud Olofsson tycker inte att det är konstigt.

– Kärnkraften är en energikälla bland många andra och det som är det viktiga för svensk industri är ju att det finns en energiförsörjning. Sedan kan den komma till på många olika sätt, säger hon.

Men kärnkraften har ju varit en väldigt viktig fråga för centerpartiet förr. Ser det inte lite konstigt ut att den inte står med i valplattformen?

– Det som är det viktiga är att vi får en hållbar energiförsörjning, att den är miljömässigt hållbar, säger Maud Olofsson.

Att kärnkraften är en fråga som splittrar den borgerliga alliansen kan också ligga bakom nedtoningen i valplattformen.

Företagandet måste öka
I övrigt betonas att jobb och företagande måste öka i Sverige, exempelvis genom sänkta skatter och enklare regler för anställning och företagande.

Plattformen innehåller också skrivningar som kan tolkas som högerliberala, som att ”Sverige ska vara ett land där var och en tar ansvar för sitt eget liv” och att ett moraliskt skäl för skattesänkningar är att ”en människas inkomst är hennes egen”, formuleringar som moderata ungdomsförbundet skulle uppskatta.

– Det handlar om respekt för den enskilda individen. Det är inte samhällets resurser de löner jag får för att jag jobbar och sliter varje dag, säger Maud Olofsson.

Företagsbot för diskriminering
Nyheter i plattformen är att partiet vill att lönediskriminering ska avgöras i en vanlig domstol och inte i Arbetsdomstolen. Företag som diskriminerar ska drabbas ekonomiskt genom en företagsbot.

Partiet vill också skydda den privata integriteten då avlyssning, kameror och elektronisk kontroll blir allt vanligare.

– Vi ser nu när vi diskuterar åtgärder mot terrorism och annat att det bär iväg. Det är väldigt lätt att förslå åtgärder som faktiskt inte respekterar integriteten hos enskilda, säger centerledaren.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".