Danielsson minns fel.

Danielsson ringde kanske inte Dahlgren

Statssekreterare Lars Danielsson backar om sina tidigare vittnesmål inför Katastrofkommissionen. Danielsson har sagt att han hade tre telefonsamtal med kabinettssekreterare Hans Dahlgren annandag jul förra året. Men Hans Dahlgren säger att de inte talat med varandra.

Nu ändrar sig Lars Danielsson och säger att han är osäker på om han verkligen talade med Hans Dahlgren.

– Man ska alltid i sådana här lägen vara självkritisk och titta efter noga: är det så att jag minns fel? Vi håller på och verifierar våra minnesbilder just nu, säger han.

Kan det vara så att du minns fel?

– Vi håller på och tittar på det. Jag har efter bästa förmåga sagt till kommissionen i mars vad som var min minnesbild då. Men det finns olika uppgifter så självklart måste jag kolla om det finns något som gör att jag inte minns korrekt.

Kan du kontrollera samtalslistor?

– Nej, och det är det som är problemet.

Vad är det som gör dig osäker?

– Man måste alltid i sådana här lägen när olika uppgifter står mot varandra kontrollera igen.

På vilket sätt skulle du kunna minnas bättre nu än du gjorde tre månader efter? 

– Genom att gå igenom mina anteckningar och gå igenom med alla de andra personer som jag pratade med under de här dagarna.

Och det gjorde du inte inför förhören med Katastrofkommissionen?

– Inte på ett sådant systematiskt sätt, säger Lars Danielsson.

Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson förhördes av Katastrofkommissionen och dess ordförande Johan Hirschfeldt den tredje mars i år.

Där berättar Danielsson att han vid tre tillfällen under annandagen hade telefonkontakt med kabinettsekreterare Hans Dahlgren.

Men Dahlgren säger att han inte hade några samtal alls med Lars Danielsson förrän dagen därpå, måndag den 27 december. Dahlgren har också kontrollerat samtalslistor med Telia som inte visar något samtal från Danielsson.

Ord stod mot ord
Ord har alltså stått mot ord, men nu är Lars Danielsson plötsligt osäker.

Om Danielsson har haft en felaktig minnesbild av telefonsamtalen förändras bilden av vad som hände inom regeringen det första dygnet efter tsunamin.

Danielsson har till exempel varit den som informerat statsminister Göran Persson under annandagen.

Om Lars Danielsson inte har pratat med Hans Dahlgren under annandagen så visar det att bristerna på Göran Perssons kansli varit större än vad som hittills framkommit.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".