Serber och kroater söker normalare förbindelser

De alltsedan inbördeskriget frostiga förbindelserna mellan Belgrad och Zagreb tinar tydligt upp. I går beslöt Jugoslviens och Kroatiens presidenter att underlätta och på sikt avskaffa visumkravet. Det finns fler tecken på att de forna krigsfienderna nu börjar umgås på ett mer civiliserat vis, rapporterar vår Balkankorrespondent Kjell Albin Abrahamson.
Bara två grannfolk som för inte så länge sedan bodde i samma land kan bli så bittra fiender som serber och kroater vilket det blodiga kriget 1991 till 95 visade, men integrering är det politiska slagordet också bland icke EU-stater. Trafiken över gränsen måste bli lättare Jugoslaviens president Kostunica och Kroatiens president Mesic träffades i går och kom överens om att trafiken över den serbisk-kroatiska gränsen måste bli lättare. I dags krävs visum för serber och kroater som vill besöka släktingar och vänner på andra sidan gränsen, visumhanteringen måste förenklas och på sikt avskaffas var de båda presidenternas klara besked. Budskapet kom i samband med ett stort möte i Slovenien mellan 16 statschefer från Central- och Sydeuropa och beskedet är välkommet, för mycket kan serber och kroater ändra på men inte de faktum att de är grannar och att handeln och de ekonomiska kontakterna är alltför outvecklade för att vara grannfolk . Positiva tecken Men långsamt börjar positiva tecken att skönjas. Sen några dagar tillbaka kan man för första gången på elva år köpa serbiska dagstidningar som Politika och Borba i Kroatien och kroatiska tidningar i Serbien. De första politiska besöken på ministernivå har också ägt rum liksom kontakter mellan kulturarbetare, journalister och präster. Det vore en överdrift att säga att såren från kriget redan har läkts men läkningsprocessen är i full gång.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".