Ungdomsnätverk kräver hyreslägenheter

Bostadsbristen verkar bli en av de stora valfrågorna. Unga har bildat flera nya nätverk för fler bostäder. Nätverken har litet olika krav men är eniga om att det är hyresrätter som måste byggas. (Ekot)
- Folk som är nästan 30 år bor ju kvar hemma, det är ingen drömsituation direkt, man vill ju faktiskt växa upp och flytta hemifrån någon gång, säger 23-åriga Lillemor Spaak som nu bor hemma hos sina föräldrar, efter att ha flyttat nio gånger på tre år och nu jobbar i nätverket ”jag-vill-ha-bostad-punkt-NU” med 1300 medlemmar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bakom nätverket står Hyresgästföreningen som bland annat betalar en halvtidstjänst åt Lillemor Spaak för att arbeta med nätverket. Varannan 20-23-åring bor hos föräldrar I Stockholms län bor mer än varannan 20-23-åring fortfarande hos sina föräldrar. Ute i landet är det en av tre. Enligt Boverket är det bostadsbrist för unga i 106 kommuner. Det finns ett konkurrerande nätverk, ”rädda-hyresrätten-punkt-NU” som startades av 21-årige Jonatan Forsberg med hjälp av näringslivets Timbro. Här finns 800 prenumeranter. Jonatan pendlar från Uppsala till Handelshögskolan i Stockholm, och hans nätverk har bara ett enda krav. - Jag tror att en lösning på bostadsbristen idag skulle vara att införa marknadshyror. Då tror jag att det skulle byggas såväl billiga som dyra lägenheter, och jag och många andra studenter skulle kunna få ett billigt boende, kanske inte i innerstan men i någon av ytterkommunerna i alla fall, säger Jonatan Forsberg. Hyresrätt perfekt för ungdomar De politiska ungdomsförbunden gör inte tillräckligt i bostadsfrågan, tycker båda nätverken, och båda tycker alltså att det är hyresrätter som ska byggas. Hyresrätter är perfekt för ungdomar, tycker Jonatan Forsberg. - Man vet inte vad som händer i framtiden; blir det Stockholm nästa termin? flyttar man till en annan stad och börjar plugga, skaffar ett jobb, kanske åker utomlands, då är hyresrätten ett bra boende. Det viktiga är att många boendeformer får finnas, hyresrätten måste också få finnas, säger han. Förstår svartköpare Lillemor Spaaks nätverk vill att det byggs 20 000 lägenheter per år i Stockholms län, och alla kommuner i länet ska uppvaktas före valet om sina byggplaner. Idag kan Lillemor Spaak delvis förstå de som köper svart och går förbi 65000 personer i bostadskön. - Ja, men då gäller det att ha pengar. För den som har pengar och är desperat så är det en möjlighet, och det är fruktansvärt. Då går man ju före de som står i kön, säger hon.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".