Barnfamiljer kan bli utan pengar i jul

Försäkringskassan har fortfarande problem med sitt nya datasystem för utbetalning av tillfällig föräldrapenning. Risken är stor att många småbarnsfamiljer inte hinner få sina pengar till jul.

Det är totalt 52 000 ärenden som är försenade det är nästan en tredjedel av alla ansökningar.

I Skåne är väntetiden just nu två månader och Luz Gonzales oroar sig nu för att hon inte kommer att hinna få sina pengar före jul.

– Visst blir man stressad på grund av julen, man måste betala hyra och är helt ensam, säger hon.

Nytt datasystem
Försäkringskassan har haft problem med sitt nya datasystem i flera månader. Det har inneburit att högarna med ansökningar om ersättning av vård av barn har vuxit på landets försäkringskassor och att utbetalningarna har försenats.

Även om datasystemet har blivit stabilare och högarna har börjat minska nu, så finns det fortfarande län som inte hinner med att betala ut pengarna i normal tid, det vill säga efter en månad.

Värst är det just nu i Skåne, Halland, Dalarna, Västerbotten, Norrbotten och Uppsala. I Skåne, där 6 000 ärenden ligger och väntar, har handläggarnas telefoner stängts av för att de ska hinna med att betala ut pengarna.

Minskade öppettider
I Uppsala med 10 000 väntande ärenden kommer försäkringskassans kontor att minska sina öppettider och bara ha öppet två timmar om dagen så att handläggarna ska kunna jobba ikapp, berättar länsdirektör Eva Maria Magnusson.

– Vi gör precis allt vi kan för att människor ska få sina pengar före jul, säger hon.

Tror du att ni lyckas?

– Inte fullt ut, är jag rädd att vi inte gör, säger Eva Maria Magnusson.

Problemen varierar mellan länen och på vissa platser som till exempel Jönköping och Kronoberg får småbarnsfamiljerna sina pengar i normal tid.

Men över 50 000 försenade ärenden strax före jul är inte bra, säger produktionschef Majvor Isaksson vid Försäkringskassans huvudkontor.

- Handläggare som jobbar med andra typer av handläggningsärenden flyttas över för att hjälpa till med just föräldrapenning. Det har högsta prioritet, säger hon.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

I samarbete med SR Malmö och SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".