Goda prognoser för statens ekonomi

Statens finanser har förbättrats i år och underskottet beräknas bli fyra miljarder. Förbättringen beror framför allt på ökade skatteinkomster och på att konjunkturen gått bättre än beräknat under hösten.

– Under hösten har vi sett en stark förbättring av konjunkturen och det innebär att inkomsterna har blivit högre än vad vi har räknat med tidigare och utgifterna har blivit lägre så det ser bra ut nu i statsfinanserna, säger Yvonne Gustavsson, generaldirektör på Ekonomistyrningsverket.

– Vi har goda marginaler till utgiftstaket och vi räknar till och med att vi kommer att ha balans i statsbudgeten det här året.

Intäkterna är högre
Prognosen bygger på beräkningar av statens samlade inkomster och utgifter utifrån de politiska beslut som fattats. Under året som gått har prognosen fått skrivas om flera gånger eftersom till exempel sjuktalen inte längre ökar som tidigare och att skatteintäkterna har blivit högre.

Därför räknar man med fortsatt goda marginaler från år 2007 till 2009. Konjunkturen väntas bli fortsatt stark. Nästa år räknar man med en tillväxt på drygt tre procent. Däremot räknar man med ökade utgifter och ett underskott på 30 miljarder beroende på politiska beslut om ökade bidrag, säger Yvonne Gustafsson.

– Det beror framförallt dels på högre utgifter i form av barnbidrag, i form av fler platser på högskolan, ökat bistånd och så vidare. Men det beror också på att inkomsterna blir lägre än vad vi räknar med nu.

God konjunktur fortsätter
Den goda konjunkturen förväntas fortsätta och 2009 räknar man till och med med ett överskott i statsfinanserna på 17 miljarder, förutsatt att fattade politiska beslut ligger fast.

– Vad som också kan förändra är naturligtvis en annan makroekonomisk bild, alltså en annan tillväxtbild. Om arbetslösheten utvecklar sig bättre eller sämre än vad vi har räknat med här, om sysselsättningen eller sjukskrivningstalen blir bättre eller sämre är sådana saker som påverkar de här beräkningarna, säger Yvonne Gustavsson generaldirektör på Ekonomistyrningsverket.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".